Slider Image
persoonlijk 22-03-2019

Wat gij niet wilt dat u geschied

ik was 9 toen mijn ouders besloten uit elkaar te gaan. In alle eerlijkheid; dat hadden ze in de jaren daarvoor al vaker besproken, maar toen ik 9 was werd de knoop doorgehakt. Ik bleef bij mijn moeder, mijn vader verhuisde vanuit het huis naar een bed in de achterruimte van de winkel die ze eerst samen runde, maar uiteindelijk 9 door de scheiding) van de hand werd gedaan. Vervolgens heeft mijn vader bij een vriend gewoond en kreeg uiteindelijk zijn eigen flatje.

Mijn moeder voedde mij op, ik zag mijn vader geregeld maar echt opvoeden, nee. Wel gezelligheid en heel veel liefde. Mijn moeder bepaalde de regels, zorgde dat ik gemaakte afspraken nakwam en leerde mij wat in haar ogen belangrijk was. Tuurlijk gaf mijn vader ook wat adviezen, maar hij had vaak al moeite zichzelf staande te houden, laat staan een kind en later een puber wijze lessen mee te geven.

Van mijn moeder leerde ik dat je respect moest hebben voor jezelf, voor anderen en voor de natuur. Zij was (is nog steeds) een gelovige vrouw en probeerde dit ook op mij over te brengen. ik denk dat ze er van baalt dat ik niet in die voetsporen ben gevolgd.

De laatste tijd wanneer ik naar het nieuws kijk, social media volg, zie wat er gebeurd in de wereld om ons heen, maar vooral luister naar de reacties van de ene mens op de andere mens en de manier waarop, komt er vaak een zinnetje in mijn herinneringen boven die mijn moeder mij meer dan eens heeft voor gehouden.

WAT GIJ NIET WILT DAT U GESCHIED, DOET DAT OOK EEN ANDER NIET!

Oke goed, het is een Bijbelse tekst, maar ik denk wel heel waardevol. laten we wel wezen, niemand wil uitgemaakt worden voor 'rotte vis', maar we roepen het wel naar een ander. Niemand wil in elkaar geslagen en geschopt worden, maar we doen het wel naar een ander.

Als iedereen eerst eens bij zichzelf zou nagaan of datgene wat hij/zij zegt of doet zelf zou willen ondergaan, denk ik dat we met elkaar iets vaker tot de conclusie komen dat we dingen beter niet kunnen zeggen of doen. Ik denk dat de wereld er wat vriendelijker uit zou zien, wat bedachtzamer en wat menselijker.

ik teken er voor!