Slider Image
Persoonlijk 01-12-2016

Gezellige Decembermaand.

Vandaag is het 1 December. De laatste maand van het jaar is weer begonnen. Met vandaag meegerekend nog 31 dagen en dan is 2016 klaar, afgelopen, finito. Weer een hoofdstuk uit.

De maand van de feesten, de drukte en gezelligheid. Vanwege mijn werk, het onregelmatige ervan, ben ik al vroeg bezig met de feesten, kerst en oud & nieuw. Ons rooster is over het algemeen zo’n 3 maanden van te voren bekend, ik weet bijvoorbeeld nu al of ik 14 februari vrij ben en 15 februari om 07:00 uur moet beginnen.


Omdat het zo ver van te voren bekend is, zijn wij eigenlijk al in de zomer bezig met de feestdagen. In ons CAO wordt bepaald hoeveel feestdagen je moet werken. Dat heeft te maken met het aantal contract uren dat je per week werkt. Zo werk ik ( nu nog) 28 uur per week en moet ik dus minimaal 3 feesten per jaar werken. Het is kiezen tussen Pasen en Pinksteren, Hemelvaart en koningsdag (vroeger hoorde 5 mei, Bevrijdingsdag er ook nog bij, maar sinds het maar 1x in de 5 jaar een nationaal feest is, is dat veranderd) en Kerst en oud & nieuw.

En dan zijn er voor oud & nieuw ook nog regels aan de diensten verbonden. Je werkt of vroeg/vroeg of laat/laat. Anders wil iedereen wel vroeg/ laat draaien en niemand laat/vroeg. Een vroege dienst begint bij ons om 7:00 uur en een late eindigt om 22:30 uur, gewoon om even een beeld te schetsen.
Maar goed, ik begin in augustus al na te denken over welk feest ik vrij wil zijn, wat wil ik thuis vieren en wat vind ik niet erg om te werken. Ik bespreek dat ook met Diederik, die daar, toen we elkaar net kenden, vreselijk aan moest wennen. Immers wanneer de mussen nog dood van het dak vallen door de warmte zijn wij al plannen aan het maken voor de laatste dagen van het jaar.


Ik heb een tijd gehad dat ik ieder jaar wisselde, het ene jaar werkte ik met kerst, het andere met oud & nieuw. Op die manier had ik ieder jaar een ander feest vrij en kon ik dus de ene keer feestelijk het nieuwe jaar in en lekker laat naar bed en het andere jaar kon ik gezellig bij de kerstboom een borrel drinken en uitgebreid dineren. Toen ik heb ik een tijd gehad dat ik alleen maar oud & nieuw werkte, ik was alleen en vond het niet erg om ’s nachts om 00:30 uur op bed te liggen om de volgende ochtend weer vroeg op het werk te verschijnen.
Toen kwam Diederik en ben ik weer gaan wisselen. Tot dit jaar, we zijn eruit; vanaf nu werk ik als het even kan gewoon met oud & nieuw en dan ook nog eens beide dagen een vroeg dienst!
We hebben samen ontdekt dat we het heerlijk vinden om oudjaars avond met z’n tweetjes op de bank te zitten, oliebollen en appelflappen op een schaal, wat andere hapjes, smeerseltjes en stokbrood en op de tv de top 2000 zender aan en ondertussen een boek lezen, heerlijk en oubolligheid ten top! Om 00:00 uur wensen we elkaar een goed, gezond en gelukkig nieuwjaar en gaan we naar buiten, waar we wat buren tegen komen, vuurwerk kijken en een half uur later zitten we weer binnen om onze katten te troosten. Daarna naar bed en hup slapen. Nou dan kan ik net zo goed om 05:00 uur mijn wekker zetten om weer te gaan werken!


Dus Kerst lekker vrij, tijd om samen met familie lekker te eten, gezelligheid te delen en eventueel een lekkere winterse wandeling te maken!


Maar voor Kerst zich heeft aangekondigd hebben we eerst nog het Sinterklaas feest. Dat slaan wij over. De gezinnen van Died zijn zusjes vieren dat wel, zij hebben ieder 2 kinderen en het merendeel van de kids gelooft nog in de goedheiligman. Wij hebben 2 jaar mee gedaan met het feest, lootjes getrokken met de volwassenen en iedereen kocht iets voor de kinderen. Super leuk zou je denken, maar wij kwamen er achter dat het voor ons iets te veel van het goede was. 10 volwassenen en 4 kinderen, de volwassenen hadden ieder al gemiddeld 2 cadeautjes, alle kinderen kregen van hun eigen ouders aardig wat presentjes en ooms en tantes gingen ook nog eens los. Dus voordat alle pakjes waren uitgepakt waren we zo’n 4 uur verder. Het tastte ons humeur aan, dus de laatste 2 jaar hebben wij steeds vriendelijke bedankt voor de eer, wij doen niet mee!
Toch is december een gezellige maand, omdat het zo vroeg donker is gaan de kaarsjes aan en dat alleen al geeft een heerlijke sfeer. En dit jaar moet ik er aan geloven, er komt een kerstboom. Het eerste jaar dat we hier woonden hebben we ook een kerstboom gehad. Wij dachten een grote woonkamer vraagt een grote boom, hij nam zoveel ruimte in dat hij de deur naar de tuin blokkeerde. Nou zou je denken dat je in de winter toch geen gebruik maakt van die deur, maar als je buiten rookt en niet binnen…….
Vorig jaar had ik geen zin in een boom, het kopen, het optuigen….al dat werk. Vraag me niet waarom, maar nee geen zin in. Ik heb Died moeten beloven dat hij er dit jaar wel komt, dus vooruit maar. En ach, als hij eenmaal staat en de lichtjes branden dan is het toch ook wel gezellig!